Hrvatska odbojkaška natjecanja
KLUBOVI  
 
ŽOK ENNA VUKOVAR
Mjesto: 32000 Vukovar
Adresa: 204. Vukovarske brigade bb
Županija: Vukovarsko-srijemska
OIB: 31455155148
Datum osnivanja: 16. travnja 1998.
Datum upisa: 24. rujna 2010.
Telefon: 095 442 5280
Faks: 032/ 4420 - 528
E-mail:
URI: zokvukovar.wordpress.com
Osoba za kontakt: Saša Banovak - 095 442 52 80
O klubu: Ženska odbojka u Vukovaru ima dugu tradiciju. Klub je osnovan šezdesetih godina prošloga stoljeća i od tada su odbojkašice ponos grada koji puni tribine srčanim navijačima.

Krajem sedamdesetih, ŽOK Vukovar se izborio za ulazak u prvu saveznu ligu Jugoslavije gdje je i ostao do 1991. godine. Bilo je teško uspjeti i zadržati se u prvoj ligi, ali samo su se jedne godine borile za opstanak dok su većinom bile stabilan prvoligaš uglavnom na sredini ljestvice, točnije od 4. do 7. mjesta. Ostvarivale su dobre rezultate i u kupovima Jugoslavije, a 1986. su čak sudjelovale i u kupu CEV-a gdje su došle do 3. kola, odnosno bile su četvrte plasirane. Klub je godinama davao i reprezentativke od kojih su neke Jadranka Roknić koja je igrala za seniorsku reprezentaciju te Biserka Horvat, Mirjana Kovačević, Nevenka Đurđar i Gordana Klečić koje su igrale za juniorsku reprezentaciju. Biserka Horvat i Mirjana Kovačević svoj su nastup za reprezentaciji potvrdile i kao seniorke.

Predratna je ženska odbojka dostigla veliku popularnost, a djevojke su imale osjećaj da grad živi ne samo s njima već i za njih jer niti jedna ekipa koja je došla odigrati utakmicu protiv Vukovarki do samoga kraja nije mogla biti sigurna u ishod utakmice.

 

Prve godine mirne reintegracije klub se ponovo pokreće i nakon godinu dana djevojke su ponovno bile u prvoj A ligi (8. mjesto) te su se održale do 2004. kada su pale u prvu B ligu u kojoj su se održale s vrlo mladom ekipom. Uprava je kluba tada donijela odluku kako grad s takvom tradicijom ženske odbojke zaslužuje prvoligaški status. Kako je odlučeno, tako je i učinjeno. Sljedeće su godine djevojke ponovno bile u prvoj A ligi te su zauzele 8. mjesto. Druge su sezone bile 4. i tim su rezultatom izborile nastup u Challenge kupu gdje su uspjele doći do 3. kola kada su izgubile od budućeg prvaka Challenge kupa, atenskog Panathinaikosa. Sezona 2008/2009 bila je najbolja u dotašnjoj povijesti kluba – ŽOK Vukovar postao je viceprvak na Prvenstvu Hrvatske i u kupu.No ta sezona je bila samo uvod u još bolje rezultate kluba u nekoliko slijedečih sezona, pa tako u sezoni 2010/2011 ŽOK Vukovar prvi put osvaja naslov pobjednika Kupa Hrvatske i ponovo je viceprvak Prvenstva, i sezonu nakon toga ponovo uzima titulu pobjednika Kupa Hrvatske i osvaja treće mjesto u Prvenstvu, u toj sezoni (2011/2012) klub nastupa uz domaća natjecanja i u Interligi (Mevza) te u CEV  i Challenge kupu. U posljednjih nekoliko sezona rezultati kluba nisu u samom vrhu ali klub je i dalje među najboljim ekipama Hrvatske.

I u razdoblju nakon mirne reintegracije klub ima igračica koje su nastupale u selekcijama reprezentacije Hrvatske među njima su Ivana Čolak, Aleksandra Panić i Aleksandra Savić u juniorskoj  te Marijeta Majer u seniorskoj reprezentaciji.

Najveći uspjesi: sezona 2008/2009 – 2. mjesto KUP Hrvatske, 2. mjesto Prvenstvo Hrvatske

sezona 2010/2011 - 1. mjesto KUP Hrvatske, 2.mjesto Prvenstvo Hrvatske

sezona 2011/2012 – 1. mjesto KUP Hrvatske, 3. mjesto Prvenstvo Hrvatske

Ekipe:
    ŽOK ENNA VUKOVAR – seniorke (dvoranska odbojka)
    ŽOK ENNA VUKOVAR II – seniorke (dvoranska odbojka)
    ŽOK ENNA VUKOVAR III – seniorke (dvoranska odbojka)
    ŽOK VUKOVAR – juniorke (dvoranska odbojka)
    ŽOK ENNA VUKOVAR – kadetkinje (dvoranska odbojka)
    ŽOK VUKOVAR – kadetkinje (dvoranska odbojka)
    ŽOK ENNA VUKOVAR – najmlađe kadetkinje U11 (dvoranska odbojka)
 
 
Mediteranske
igre
zlato 1993.
Europsko
prvenstvo
srebro 1995.
Mediteranske
igre
bronca 1997.
Europsko
prvenstvo
srebro 1997.
Europsko kadetsko
prvenstvo
srebro 1997.
Europsko
prvenstvo
srebro 1999.
Europsko kadetsko
prvenstvo
zlato 2003.
Europsko juniorsko
prvenstvo
srebro 2006.
Europska
liga
srebro 2006.
Mediteranske
igre
bronca 2009.
Europsko juniorsko
prvenstvo u odbojci na
pijesku, srebro 2009.
Mediteranske
igre
bronca 2013.
Europska
liga
srebro 2013.
World Grand
Prix
bronca 2014.
World Grand
Prix
zlato 2016.
Republika Hrvatska Ministarstvo turizma i sporta Hrvatski olimpijski odbor HEP Hrvatska puna života Falkensteiner Mikasa Errea Lutrija Autowill
Janaf Jutarnji list Sportske novosti Ghia Media servis Prima. Regija Zadar Turistička zajednica grada Zadra Presscut
politika kolačića  |  politika privatnosti  
Ovo web-sjedište koristi tehnologiju kolačića (eng. cookie) s ciljem omogućavanja boljeg korisničkog iskustva, povezivanja s društvenim mrežama i praćenja posjećenosti. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama internetskog preglednika, ali to može dovesti do prestanka rada nekih funkcionalnosti. Ovdje možete pročitati više o Politici kolačića ovog web-sjedišta. Razumijem